Jere Lahti

Jere Lahti

torstai, 28 lokakuu 2021 17:20

Tärkeät huomiot raportointiin

Hyvä erotuomariraportti sisältää vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

 • Mitä tapahtui ennen tapahtumaa?
 • Missä päin kenttää tilanne tapahtui?
 • Mitä tilanteessa tapahtui? Kuvaa mahdollisimman tarkasti!
 • Kuvatun tilanteen seuraukset / Kuka havaitsi tapahtuman, mitä lisätietoa tilanteesta on ja kuka ne kertoi?
 • Mitä tuomittiin ja mihin sääntöön/tulkintaan ratkaisu perustuu? + muut olennaiset lisätiedot kurinpitäjälle

 

Tuomariston tulee muistaa näissä tilanteissa:

 • Raporttiin kirjoitetaan vain omia havaintoja, joukkueen antamat infot esim. loukkaantumisen vakavuudesta eivät saa vaikuttaa raportin sisältöön.
 • Raportti kirjoitetaan omien havaintojen perusteella, ei videon avulla.
 • Joukkueen kysyessä pelikielloista tai muista mahdollisista "kymppikertymistä" ohjataan heidän kilpailusääntöihin - Tuomaristo ei näitä kommentoi.
 • Tuomaristo ei ota raportissaan kantaa pelikiellon pituuteen tai sen tarpeeseen.

 

torstai, 28 lokakuu 2021 16:58

Sarjakohtaiset raportointiohjeet

 

RAPORTOINTI, KURINPITO JA PELIEN JÄLKEISET SOITOT:

 • Ulkomaalaisten joukkueiden harjoituspeleistä ja pelaajista (ei koske sarjapelejä) raportit aina englanniksi ja toimitetaan Pirkka Antilalle ( Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. )  – raportti toimitettava aina pelipäivänä!
 • Jos otteluissa toinen joukkue on suomalainen ja rangaistu pelaaja tästä kotimaisesta joukkueesta silloin raportti kirjoitetaan suomeksi – ja raportti toimitetaan kyseisen joukkueen kurinpidosta vastaavalle


 
Erotuomariraportteja ei oteta vastaan muuten kuin sähköisesti toimitettuna.
 

Ohjeet MESTIS:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Pelien jälkeiset soitot ja tekstiviestit Mestiksessä:

PR, erikoisuudet -> soitto Seppo Lindroos 040-861 4469
PR ja kaikki raportoitavat, sekä PT että OTV -> tekstiviesti Mestis kurinpito 040-7541599


SJL SARJAT, myös harjoitusottelut:

Kopio Mestis, U20 - SM-sarja ja Suomisarja: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. & Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 

4- tason ottelut (U20 mestis, U18- & U16 SM): Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 

Kopio kaikista Suomi-sarjan ja 4-1 tason otteluista: oman alueen erotuomarivalmentaja

 
 

 

tiistai, 26 lokakuu 2021 14:45

Loukkaantumisraportointi

 • Loukkaantuneesta pelaajasta kirjoitetaan raportti vain jos hän loukkaantuu pelitilanteessa (=kontaktitilanne toisen pelaajan kanssa).
 • Enää ei raportoida kaikkia mahdollisia loukkaantumisia eli ei automaattisita raporttia pelaajan loukkaantuessa
 • Kohta ”loukkaantuminen” raportin aiheen tarkoittaa aina pelaajia, ei tuomaria. Eli jos tuomari loukkaantuu ja jatketaan esim kahdella tuomarilla, se on olosuhde raportti, ei loukkaantumisraportti.
 • Muista lisätä pöytäkirjaan tarkistuksen yhteydessä rasti raportointisarakkeeseen.


Esimerkkejä:

Ei raportoida:

 • Kiekko osuu naamaan -> paikataan -> palaa peliin
 • Ottelun jälkeen tuomarille tullaan kertomaan, että pelaajan X polvi vääntyi (paitsi jos tilanteessa kontakti ja myös tuomaristolla havainto siitä.)

 
Raportoidaan aina:

 • Vakava loukkaantuminen
 • Taklauksessa/kontaktista  loukkaantumisesta raportoidaan vaikkei rangaistusta annettaisikaan

 

Pelit, joissa on otteluvalvoja:

 • Loukkaantuminen, josta ei tuomita eikä OTV:n mielestä pidäkään tuomita rangaistusta, vain tuomari raportoi.
keskiviikko, 25 elokuu 2021 08:49

Harri Aholasta uusi erotuomaripäällikkö

Jääkiekkoliiton erotuomariorganisaatiossa 11 vuotta huippusarjapäällikkönä toiminut Harri Ahola, 53, on valittu uudeksi erotuomaripäälliköksi Jere Lahden siirtyessä Jääkiekkoliiton osaamis- ja digijohtajaksi. Ahola aloittaa uudessa tehtävässään syyskuun alussa.

Harri Aholalla on vahva valmennustausta mm. Mestiksestä ja nuorisomaajoukkueista. Huippusarjapäällikkönä hän on vastannut mm. Mestiksen, U20 SM-sarjan ja Suomi-sarjan tuomariryhmän valinnasta, tuomarivalmennuksesta, nimeämisestä ja pelin yhteydessä tapahtuvasta koulutuksesta sekä leirien sisällöistä. Hänen tehtäviinsä on kuulunut myös koulutusryhmien ja erotuomarivalmentajien, otteluvalvojien ja videomaalituomareiden johtaminen.

Yhtä lailla Aholan vastuulle on kuulunut suomalaisen jääkiekon seuranta, pelianalyysi ja näiden pohjalta tuomaritoimintaan liittyvien trendien ja suuntausten arviointi sekä mediayhteistyö Mestiksen, U20 SM-sarjan ja Suomi-sarjan tuomaritoiminnan osalta.

- Erotuomaripäällikön toimi herätti laajaa kiinnostusta. Haastattelujen perusteella päädyimme Harriin, jonka näkemys tuomarikentästä ja sen kehittämisestä vastasi parhaiten tunnistamiamme tarpeita, Jääkiekkoliiton juniori- ja seuratoimintajohtaja Turkka Tervomaa kommentoi. 

Ahola jatkaa erotuomarivalmennuksen vastuuhenkilönä vastaten valmennuksen ja erotuomarikoulutuksen kehittämisestä ja jalkauttamisesta.

- Varmistaaksemme erotuomaritoiminnan laadun lisäksi tuomareiden riittävyyden, jalkaudumme Harrin johdolla entistä aktiivisemmin seurakenttään yhdessä erotuomarikerhojen kanssa. Tarvitsemme kaikkien toimijoiden sitoutumista, jotta meillä on jatkossakin peleissämme koulutettuja tuomareita. Myös tuomareiden urapolku vaatii kehittämistä ja laajaa yhteistyötä yli organisaatiorajojen, Tervomaa painottaa.

Jääkiekkoliiton erotuomariorganisaatiota täydennetään syksyn aikana erikseen tehtävän suunnitelman mukaisesti.

Suomessa otetaan käyttöön kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n uudistettu sääntökirja, jonka pohjana on ollut NHL:n sääntökirja. Tavoite on yhdistää sääntöjä koko maailmassa. SJL:n sarjoissa on käytössä kuitenkin lukuisia poikkeuksia, joissa käytetään edellisen kauden sääntöjä.

Uuden sääntökirjan ja -luennot löydät: Säännöt ja ohjeet-sivulta

Erotuomareiden vuosittainen kertauskurssi on nyt avattu suoritettavaksi Priimaan.

Kurssin suorittaminen on erotuomarikortin saamisen edellytys.

 

Pääset kurssille linkistä: Tästä Priimaan

Erotuomaripäällikkö toimii Juniori- ja seuratiimiin jäsenenä, johtaen erotuomaritiimiä, johon kuuluu hänen lisäkseen kolme täysipäiväistä työntekijää. Organisaation vastuulla on kaikkien Jääkiekkoliiton alaisten otteluiden erotuomaritoiminta sekä tuomareiden rekrytointi ja koulutuspolku.

Nykyisen erotuomaripäällikkömme siirryttyä organisaatiossamme uusiin tehtäviin haemme

EROTUOMARIPÄÄLLIKKÖÄ

Olet jääkiekossa aktiivisesti mukana ollut kokenut lajin osaaja. Tehtävässäsi onnistuminen edellyttää sinulta kykyä johtaa ihmisiä toisinaan haasteellisissakin ympäristöissä ja tilanteissa. Tehtävänkuvasi on hyvin moninainen ja siksi olet sopeutuvainen ja ratkaisuhakuinen ammattilainen. Johdat osaavaa ammattiorganisaatiota sekä laajaa oto-toimijoiden järjestökenttää yhdessä jääkiekon keskeisimmästä palvelutehtävistä. Sinulla on kyky kehittää ja kehittyä.

Osaamisesi erityisvahvuusalue voi olla jääkiekon parista joku muukin kuin tuomaritoiminta. Strategisesti ja erotuomariorganisaation menestymisen kannalta eräs keskeisimmistä tavoitteista on harrastajamäärän kasvattaminen. Toimiva koulutusorganisaatio valmentaa tuomareita yhä vaativampiin tehtäviin ja sarjoihin, mutta tuomareiden vähäinen määrä aiheuttaa suuria haasteita monilla rintamilla. Haasteet ratkaistaan yhdessä seurojen ja erotuomarikerhojen kanssa.

Sinulla on palava halu nostaa tuomaritoiminta yhä tiiviimmäksi osaksi suomalaista jääkiekkoa. Tehtävässä onnistuminen edellyttää sinulta määrätietoista ja rohkeaa otetta kehittää eri toimijoiden yhteistyötä, mahdollisuutta tehdä ilta-, viikonloppu- ja matkatyötä. SJL.n toimisto sijaitsee Helsingissä, mutta tukikohtasi voi olla myös muualla Suomessa.

Sinulla on tehtävään vaadittava osaaminen, osaat ilmaista asiasi selkeästi niin suullisesti kuin kirjallisesti. Vieraiden kielten, etenkin englannin kielen osaaminen lasketaan sinulle eduksi.

Tarjoamme sinulle mahdollisuuden päästä eturivissä mukaan kehittämään suomalaista jääkiekkoa. Pääset mukaan Jääkiekkoliiton juniori- ja seuratoiminnan sekä kilpakiekon ytimeen hyödyntämään omaa osaamistasi.

Hakemus toimeen tulee jättää palkkatoiveineen 6.8.2021 mennessä osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kysymyksiä toimesta voit esittää spostilla.

Puhelintiedusteluihin vastaamme seuraavasti:

3.8. klo 9.00–12.00

4.8. klo 13.00–16.00

5.8. klo 9.00.-12.00

Jere Lahti 050 443 2500


Suomen Jääkiekkoliitto yksi Suomen suurimmista nuorison kasvattajajärjestöistä, jonka tarkoituksena on tarjota kaikille suomalaisille mahdollisuus saada jääkiekosta lisäarvoa elämäänsä. Jääkiekkoa harrastaa aktiivisesti noin 200.000 suomalaista, joista noin 70 000:lla on jääkiekon pelipassi. Valtaosa harrastajista on lapsia ja nuoria, minkä vuoksi liiton toiminnalle on asetettu korkeat laatukriteerit. Jääkiekkoliiton vastuulle kuuluu suomalaisen jääkiekon organisointi pois lukien Liiga, joka toimii omana organisaationaan. Suomalaisen jääkiekon vuosien 2018–2022 strategian päämääränä on jääkiekkoperheen monipuolinen kasvattaminen. Toimintaa ohjaavat arvot ovat kunnioitus, yhteisöllisyys, hauskuus ja erinomaisuuden tavoittelu.

Joskus odottavan aika on pitkä ja proesessit kestää. Niin tässäkin tapauksessa, mutta vihdoin olemme päässeet maaliin tämän asian kanssa. Dartfish.tv toimii taas kaikilla alustoilla ja kaikilla selaimilla (HTML5 tuki) niin Windowsissa, Macissa kuin mobiilissakin sekä puhelimella että padilla.

https://support.dartfish.tv/support/solutions/articles/27000049041-dartfish-tv-release-notes

perjantai, 29 tammikuu 2021 09:31

Tuomari CV - tietokortit

Kuten pelaajillakin tuomareille löytyy omat tietokorttinsa!

 

Erotuomarikortin tiedot perustuvat Jääkiekkoliiton tulospalvelun tilastodataan kaudesta 2013–14 alkaen. Jos ulkomailla pelattuja otteluita ei ole tilastoitu tulospalveluun, tiedot puuttuvat myös erotuomarikortista.

 

Käy tutustumassa: Leijonat.fi -> Tuomarit

maanantai, 19 lokakuu 2020 13:22

Fysiikkavalmennusseminaari

Fysiikkavalmennusseminaari 25.10.2020

 

 

Liity webinaariin tästä: https://us02web.zoom.us/j/84426030670

Liittyessäsi käytä oikeaa, koko nimeäsi.

Voit liittyä myös kännykällä tai tabletilla lataamalla ensin Zoom ohjelman laitteeseesi. Paina linkkiä, lataa ohjelma ja paina uudelleen linkkiä.

 

Haluatko kysyä jotain luennoitsijalta? Chatin ja Q&A käyttöohje

 

Ongelmia Zoomin käynnistämisessä? Katso ohjevideo:

 

Seminaarin livestriimi löytyy myös Youtube kanavaltamme Leijonat TV:stä: leijonat.fi/live

 

Ohje mukauttaa näkymää

 

Seminaarin alustava ohjelma:

 

12.00-12.15   Avaus, Jukka Jalonen (SJL)

12.15-13.15   Nuoresta jääkiekkoilijasta huippu-urheilijaksi, Harri Hakkarainen (Pelicans)

13.15-14.15   Jääkiekon lajivaatimukset ja testaaminen, Tapani Keränen (KIHU)

14.15-14.30   Kahvitauko

14.30-15.30   Nopeustaitavuus, Sami Kalaja (Jyväskylän yliopisto)

15.30-16.30   Liikkeen hallinnasta kykyyn liikkua, Marko Yrjövuori

16.30-16.45   Kahvitauko

16.45-17.45   Urheilijalähtöinen kokonaisvaltainen kuormituksen hallinta, Samppa Jaakola (Kärpät)

17.45-18.00   Päätös, Jukka Jalonen (SJL)

 

 

Olet nyt

Etsi sivustolta

Lunasta nyt

Et ole yksin