Mitä on tyttökiekko ja naisten jääkiekko?

Suomen Jääkiekkoliitossa on 174 jäsenseuraa, joista noin puolessa on jääkiekkotoimintaa tarjolla myös tytöille ja naisille.

Naisten jääkiekon kilpailutoiminta syntyi 1980-luvulla suurimpiin kaupunkeihin, etupäässä pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle. 1990-luvulla toimintaan tulivat vahvemmin mukaan yliopistokaupungit Jyväskylä, Kuopio ja Oulu. GHD-tapahtuman myötä tyttökiekko on levinnyt ympäri maata myös pienemmille paikkakunnille, mikä onkin edellytys lajin ja harrastajamäärien kasvuun.

Espoossa on tehty pitkäjänteistä tyttökiekkotoimintaa EKS:n, Bluesin ja aikoinaan myös KS Nouxin nimellä. Tälläkin hetkellä Espoossa on yksi vahvimmista seurapoluista tytöille aina F-junnujoukkueesta Naisten Liigaan saakka. Tyttökiekkoilijan polkua tyttöjoukkueiden kautta Naisten Liigan pelaajaksi alkaa rakentumaan myös muihin seuroihin, mm. Oulussa, Kuopiossa ja Rovaniemellä löytyy tyttöjoukkueita jo useammassa ikäluokassa.

Vaikka tyttöjoukkueessa pelaaminen ei ole itseisarvo, se usein helpottaa tyttöjen tulemista mukaan lajin pariin. Kasvun myötä tarvitaan myös valmentajia ja seuratyöntekijöitä harrastuksen tueksi. Tyttöjoukkueiden myötä naisten on helpompi tulla mukaan myös valmennuspuolelle, ei vain lasten ohjaajiksi vaan myös pelin osaajiksi ja valmentajiksi aina maajoukkuetasolle asti.

Naisten jääkiekko on vauhdikas ja fyysinen, mutta taktiikkaa ja taitoa vaativa joukkuepeli. Naisten jääkiekon säännöt ovat muuten samat kuin miestenkin jääkiekossa, mutta avojään taklaukset on kiellettyjä. Kiilaaminen samaan suuntaan luistellessa on sallittu, joten myös kontaktit ja fyysisyys kuuluvat naisten peliin.

Olet nyt

Et ole yksin

Opas tyttö- ja naiskiekkoon

Printtaa opas - klikkaa tätä linkkiä!

Seuraa Leijonat.fi:ssä

Verkkokauppa

Et ole yksin

Seuratoiminnan Helpdesk

Järjestötoiminnassa voi tulla joskus vastaan kysymyksiä, joita itse ei osaa ratkaista tai joiden ratkaisemisessa haluaa tukea ulkopuoliselta asiantuntijalta. Palvelusta vastaa Suomen Olympiakomitea.​

Etsi sivustolta