Blogi: Kun kaikki ei mene suunnitellusti

Kerron heti alkuun kaksi henkilökohtaista mielipidettäni:

1. Jukka Rautakorpi, Rauli Urama, Marko Ojanen ja Aleksander Barkov ovat vahvoja ja kokeneita jääkiekon ammattilaisia niin kotimaisella kuin kansainvälisellä tasolla. Olivat ennen Nuorten MM-kisoja ja ovat edelleen, yhtä kokemusta rikkaampina.

2. Rauli Urama on tiiminsä kanssa tehnyt viimeisten 4,5 vuoden aikana erinomaista työtä liiton huippu-urheilujohtajana Suomi-kiekon eteenpäin viemiseksi kansainvälisellä sekä liitto- ja seuratasolla. Hän nauttii täyttä luottamustani jatkaa tehtävässään voimassa olevan työsopimuksemme mukaisesti.

Meillä oli Nuorten MM-kisoissa valmennuksen lisäksi koossa taitava ja monipuolinen joukkueellinen pelaajia, jolla olisi onnistuessaan ollut mahdollisuudet vaikka mihin. Mutta kuten tiedämme, näin ei käynyt. Suomi säilytti juuri ja juuri kasvonsa kaatamalla karsintaotteluissa Latvian otteluvoitoin 2-0.

Miksi? Sen jos tietäisimme, valmistelisimme ja toteuttaisimme jokaisen projektin niin, että joukkue pystyisi parhaimpaansa. Mutta kuten tiedämme, urheilua ja etenkään menestystä ei voi etukäteen varmistaa eikä määrittää. Juuri se tekee urheilusta niin mielenkiintoista ja haasteellista.

Kun asiat eivät etene suunnitellusti, on johdon velvollisuutena ja vastuuna toimia parhaaksi katsomallaan tavalla. Toteutettu reagointi oli poikkeuksellinen ja radikaali. Oliko se ylireagointia? Jonkun mielestä oli, toisen mielestä ei – omasta mielestäni ei. Voin kertoa ettei päätös ollut helppo, eikä sitä tehty kevyin perustein. Ainakin pystyimme varmistamaan Nuorille Leijonille A-sarjapaikan vuoden 2018 MM-kisoihin. Olisiko näin tapahtunut myös ilman johdon reagointia, sitä emme voi koskaan tietää.

Muista maajoukkuetapahtumista arvokisat – ja etenkin nuorten arvokisat – poikkeavat siten, ettei turnauksessa pelata vain menestymisestä käynnissä olevassa tapahtumassa. Alle 18- ja 20-vuotiaiden MM-kisat ovat nuoren pelaajan uran tärkeimpiä turnauksia, näytön paikkoja uralla etenemiseksi sekä erinomaisia tilaisuuksia itsensä kehittämiseksi pelaajana. Sen vuoksi katsoimme, että meidän pitää kaikin keinoin yrittää turvata se, että ensi joulun tienoilla vuonna 1998 ja vuonna 1999 syntyneet sekä toivottavasti jokunen 2000-luvulla syntynyt pääsevät näyttämään osaamistaan Leijonafanien lisäksi potentiaalisille tulevaisuuden työnantajille pelaamalla maailman parhaita pelaajia ja joukkueita vastaan A-sarjassa.

On selvää että liiton täytyy turnauksen jälkeen käydä laajat ja perusteelliset keskustelut monista eri asioista. Mitä olisimme voineet tehdä matkan varrella toisin ja paremmin? Mitä käytäntöjä, toimintatapoja ja prosesseja tulemme muuttamaan, jotta pystyisimme auttamaan jokaista arvokisoihin lähtevää joukkuetta parhaalla mahdollisella tavalla? Ja monta, monta muuta kysymystä.

Lopuksi haluan selventää liiton päätöksentekoprosessia maajoukkuevalmentajiin liittyen, koska asiasta on mediassa kirjoitettu varsin puutteellisin tiedoin. Kaikkien maajoukkueiden kaikki valmentajat nimeää liittohallitus toimivan johdon esityksestä. Esityksen valmistelevat urheilutoimenjohtaja, huippu-urheilujohtaja ja valmennusvaliokunta, joka koostuu huippujääkiekon monipuolisista osaajista. Hallitus siten myös tarvittaessa erottaa tai vapauttaa nimeämänsä henkilöt tehtävistään, tällä kertaa tosin aikataulusyistä delegoimalla päätöksenteon puheenjohtajalle ja toimitusjohtajalle. Mikään muu taho tai henkilö ei liitossa valmentajia valitse. Oma ja hallituksen periaate on toki ollut, että lähtökohtaisesti päävalmentaja valitsee ryhmänsä, jos esityksestä ei ole painavaa, perusteltua syytä poiketa, koska päävalmentaja vastaa kokonaisuudesta.

Jälkipyykki pestään, tarvittavat asiat analysoidaan ja niistä opitaan. Ja käännetään katseet eteenpäin.

Erinomaista ja menestyksellistä alkanutta vuotta 2017 kaikille!
Matti Nurminen
Suomen Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja

 

Olet nyt

Etsi sivustolta