Blogi: "Nuuska ei saa olla in"

Blogi: "Nuuska ei saa olla in" Pasi Mennander

Nuuskan käyttö on ollut ja on edelleen riesa urheilussa. Ruotsista levinnyt ”tauti” on huolen aiheena erityiseesti palloilulajeissa eikä jääkiekkokaan ei ole välttynyt nuuskan haitoilta.


Kalervo Kummola halusi puuttua asiaan vielä juuri ennen Jääkiekkoliiton puheenjohtajan tehtävistä luopumistaan. Kummolan johdolla päätettiin perustaa työryhmä pohtimaan asiaa jääkiekon osalta. Tämän jutun kirjoittaja määrättiin ryhmän puheenjohtajaksi, jonka tehtävänä oli koota ryhmä ympärilleen.

Ryhmä päätti tehdä kyselyn Jääkiekkoliiton junioriseurojen valmennus- ja junioripäälliköille. Kyselyyn saatiin vastaukset noin puolelta kyselyn saaneelta. Tulos oli juuri sellainen kuin kuvitella saattoi. Yli 70 prosentissa seuroista on havaittu nuuskan käyttöä junioreilla - lähinnä A- ja B-ikäluokissa ja lähes sama määrä oli seuroja, joissa toimihenkilöt käyttävät nuuskaa - ja suurin osa näistä on valmentajia. Positiivista kyselyssä oli, että noin 60 prosentissa seuroista on säännöt koskien pelaajien ja toimihenkilöiden nuuskan käyttöä. Huolestuttavaa kyselyssä taas oli se, että suurin osa vastaajista ei pitänyt nuuskan käyttöä seurassaan ongelmana.

Kyselyn vapaissa vastauksissa uskottiin valistuksen merkitykseen. Monet totesivat, että aikuisten nuuskan käyttöön on vaikeaa puuttua, mutta lähes yksimielisesti oltiin sitä mieltä, että joukkueiden yhteisissä tapahtumissa ei nuuskaa saa käyttää. Junioreiden osalta vannottiin täyskiellon nimeen. Seuroilta vaadittiin omien sääntöjen kautta tiukkaa puuttumista nuuskan käyttöön.

Omissa pohdinnoissaan työryhmä on päätynyt toimenpide-ehdotuksiin, jotka on esitelty Jääkiekkoliiton hallitukselle.

Liiga- ja Mestis-pelaajille tullaan tekemään asiaan liittyvä kysely Pelaajayhdistyksen muiden kyselyjen yhteydessä. Huippupelaajat ovat esikuvia ja siksi heidän toivotaan käyttäytyvän nuuskan suhteen oikealla tavalla. Seurakierrosten yhteydessä voidaan tuoda esille, että nuuska ei paranna suorituskykyä – päinvastoin. Yleisen edun kannalta on tärkeää, että ”aikuispelaajat” eivät käytä nuuskaa haastattelujen ja muiden julkisten esiintymisten aikana.

Erotuomarit ovat saaneet oman paimenkirjeensä siitä, että nuuskan käyttö ei ole hyväksyttävää. Asia otetaan esille jatkossa erilaisten leirien ja koulutustapahtumien yhteydessä.

Junioripuolella asia tulee ottaa erityisen vakavasti. Pelaajat, valmentajat, huoltajat, joukkueenjohtajat ja muut toimihenkilöt ovat keskiössä.

Valistus eri muodoissaan on tärkeä asia. Työryhmä totesi, että on tarpeellista enemmänkin siirtyä pelkästä nuuska-asiasta urheilijan kokonaisvaltaiseen tarkasteluun teemalla ”Terve urheilija” ja siinä nuuska on mukana omalla painoarvollaan. Seuroille tullaan antamaan ohjeistus selkeiden sääntöjen laatimiseksi nuuskan käytön osalta. Jääkiekkoliitolla on ”Kunnioita peliä” -ohjelma, johon halutaan nyt lisätä osio nuuskan käytöstä ja teemasta ”Terve urheilija”.

Jääkiekkoliiton, alueiden ja seurojen koulutuksiin ja tilaisuuksiin tullaan sisällyttämään osio nuuskan käytöstä. Infoa ja materiaalia asiasta tullaan välittämään seuroille valmennus- ja junioripäälliköiden kautta.

Ikäkausimaajoukkueille viestitetään, ettei nuuska kuulu huippu-urheilijoille. Viime aikoina onkin ollut hienoa todeta, että huipulle tähtäävien nuorten päivittäisiin toimiin nuuska ei kuulu.

Jääkiekkoliiton viestintä tulee huomioimaan nuuska-asian uutisoinnissaan.

Jääkiekkoliiton hallitus on hyväksynyt edellä mainitut periaatteet ja päätös on välitetty eteenpäin Jääkiekkoliiton valiokunnille, jotka omissa toimissaan ottavat asian käsittelyyn.

Jäähalleista ja kentältä on kuultu viestejä, että nuuskan suhteen olisi viime aikoina päästy hyviinkin tuloksiin. Jäähallien tiukka valvonta on vähentänyt tai poistanut kokonaan nuuskan jäljet halleista. Lisäksi moni nuori on kokenut, että nuuskan käyttö ei ole järkevää – käyttö ei ainakaan paranna suorituksia.

Työ nuuskan ympärillä jatkuu. Toivottavasti mahdollisimman moni toteaa mahdollisimman pian, että ”Nuuskan käyttö ei ole IN….”.


Terveisin Hannu Soro
Jääkiekkoliiton liittohallituksen jäsen

Olet nyt

Etsi sivustolta