Blogi: Vuoden ensimmäinen Leijona-mitali saalistettu

Naisleijonat pelasi hienon, nousujohteisen MM-turnauksen. Joukkue osoitti vahvuutensa nousemalla vaikean ensimmäisen pelin jälkeen historialliseen Kanada-voittoon ja taistelemalla loppuun asti myös USA:ta vastaan. Puolivälierävoitto Ruotsista tuli suvereenisti ja välierätappio Kanadalle harmitti normaaliakin enemmän. Pronssipelin Suomi-kiekon näytös,tyylipuhdas 8-0 -voitto, kertoo joukkueen nostaneen perustasoaan selvästi. Kotikatsomoihin välittyi koko turnauksen ajan joukkueen jäsenten keskinäinen hyvä fiilis, jota oli ilo seurata.


Vaatimustaso on kova, kun halutaan haastaa ihan kärkimaat. Maajoukkueella on suunnitelma ensi kaudelle ja jokainen pelaaja arjessaan sekä joukkue päävalmentajan johdolla tulevat varmasti tekemään paljon töitä. Kuten joukkueen johto on nostanut esiin, lisähaasteiden hakeminen poikajoukkueympäristöstä on osa tätä suunnitelmaa.

Pidemmällä tähtäimellä on tärkeää katsoa myös kokonaiskuvaa, jottamaajoukkueenkinhyvällä toiminnalla on jatkuvuutta. Tulevan Jääkiekon Naisten Liigan osalta tehdyillämuutoksilla, vaikkakin vasta ensiaskeleilla, halutaan vastata tähän pitkän tähtäimen tarpeeseen. Tavoitteena on, että useammallapelaajalla voisi olla mahdollisuus tulevaisuudessa tavoitella niitä hienoja asioita, joita jääkiekon kautta voi kokea.

Naisten pääsarjassa pelaa nykyisten leijonapelaajien lisäksi moni tuleva maajoukkuepelaaja. On tärkeää saada päivittäistä vaatimustasoa ylöspäin ajoissa myös nuorille ja haastajille, jotta heidän myöhemmin olisi mahdollista kasvaa vastuunkantajaksi kansainvälisellekin tasolle. Tietenkin itse sarjan kilpailullisuus on keskeistä, sillä urheilijaa motivoivat parhaiten itsensä haastaminen sekä tavoitteetja kyllähän seuratyössäkin suola on paitsi pelaajien kehittäminen myös sen isoimman kannun ja kirkkaimpien mitalien tavoittelu. Sieltä kaikki kuitenkin lopulta lähtee.

Yhtenä keskeisenä asiana on seuravalmentajille annettava tuki ja heidän mahdollisuutensa kehittyä. Tänä vuonna ilahduttavaa oli, että penkkien takana oli viisi entistä naisleijonaa. Näillä tekijöillä on omakohtaista kokemusta arjen vaatimuksista ja he ovat saaneet arvokasta mentorointiapua seurayhteisön kokeneemmilta valmentajilta. Jatkuvuuden kannalta on tärkeää, että näille valmentajille olisi tarjolla motivoivia paikkoja pysyä mukana ja yhä kehittyä. Ammattivalmentajapaikkoja kun naisten puolella on toistaiseksi tarjolla hyvin rajallisesti.

Kukaan naiskiekkoilija ei pelaa rahastatai rahan takia, mutta tarvitsee jostain rahaa voidakseen rahoittaa pelaamisen. Tilanne, jossa joutuu jatkuvasti tekemään valintoja vuokrarahojen kasaamisen ja riittävän harjoittelun välillä, eiole tietenkään ole ideaali täysipainoisen kehittymisen kannalta. Nyt näitä valintoja joutuu tekemään liian moni ja väistämättä tämä vaikuttaa myös uran pituuteen.

Seurassa pelaaminen on ollut euroina miinusmerkkistä ja urheilijatukien osalta joukkuelajien edustajat ovat olleet yksilöurheilijoihin verrattuna heikossa asemassa. Mutta, myös paljon on tapahtunut ja tapahtuu koko ajan.

Naisten sarjassa pelattiin tiukat pudotuspelit ja finaalit, tapahtumat olivat onnistuneita, ja mikä parasta, moni paikalla ollut kertoi yllättyneensä positiivisesti vauhdista ja pelien jännittävyydestä. Naisleijonien menestys herätti ihan uudenlaista kiinnostusta mediassa. Tukitilanteeseen tuli reilu vuosi sitten muutos, kun urheilija-apurahan hakeminenavattiin myös joukkueurheilijoille. Sponsoririntamalla kiinnostavimpien urheilijoiden joukkoon on viime vuosina noussut myös useampia naisurheilijoita ja kyllä lajissamme on niin hienoja huippu-urheilijoita naistenkin puolella, että tavoitteena voidaan pitää myös joukkuelajien edustajien nousemista tuohon joukkoon. Toki, tämä vaatii myös urheilullista menestymistä. Sen edellytysten eteen seura-, maajoukkue- ja liitotason toimijoiden on tärkeä tehdä tiivistä yhteistyötä sekä PeyongChangiin johtavien 10 kuukauden aikana että pitkällä tähtäimellä.

Mutta nyt, nyt on aika katsoa ja kannustaa vielä pelaavia leijonajoukkueita. Tsemppiä siis sekä Pikkuleijonille että A-maajoukkueelle mitalijahtiin!

Terveisin Emma Terho
Jääkiekkoliiton liittohallituksen jäsen

Olet nyt

Etsi sivustolta