Blogi: Mitä nuuskasta urheilukentillä puhutaan?

Kuluneen vuoden aikana olen kohdannut nuorten urheilijoiden nuuskan käytön vastaisen hankkeen merkeissä yli 1000 urheiluihmistä eri tapahtumissa - kentillä, katsomoissa ja katkarapuleipien äärellä. Kohtaamani ihmiset ovat nuoria urheilijoita, urheilijoiden isiä ja äitejä, valmentajia, urheiluseurojen ja -järjestöjen työntekijöitä, urheiluyleisöä ja hallihenkilökuntaa. Kohtaamisissa nuuska on herättänyt keskustelua, mutta millaista keskustelua? Olen jakanut keskusteluissa toistuneet teemat kolmen otsikon alle: esimerkin voima, tietoisuuden lisääminen ja tukea lopettamiseen. Lainaukset ovat suoraan ihmisten kanssa käymistäni keskusteluista.   

Esimerkin voima

”Jos saataisiin ensin ne valmentajat lopettamaan nuuskaaminen, niin siitä olisi hyvä lähteä liikkeelle.”

”Idoleillakin on oma vastuunsa, nuuskan käyttöä näkee telkkarissakin.”

”Vien nämä materiaalit miehelleni, saisi sekin miettiä onko siinä käytössä mitään järkeä.”

Käymissäni keskusteluissa on noussut esiin millaista esimerkkiä nuoret urheilijat saavat sekä ympärillään olevilta ihmisiltä että median välityksellä. Valmentajien, idoleiden ja omien vanhempien esimerkki nuuskattomuudesta on tärkeää nuorten nuuskan käytön vähentämiseksi.

Tietoisuuden lisääminen

”Minulla on ollut käsitys, ettei nuuskan käytöstä mitään haittaa ole.”

”Eikös tämä nuuskan käyttö ole vain jääkiekkoilijoiden vitsaus?”

”Ei kai kukaan tyttö sitä käytä?”.

Urheilun parissa tarvitaan lisää tietoa, ja tietoisuuden lisäämistä, paitsi nuuskan käytön haitoista, myös käytön yleisyydestä eri lajien parissa. Nuuskan käytön tiedetään olevan aina haitallista urheilijan suorituskyvylle ja terveydelle. Ja vaikka nuuskan käytön on todettu olevan yleisintä palloilulajeja harrastavien poikien keskuudessa, on käyttöön syytä kiinnittää huomiota lajista ja sukupuolesta riippumatta.

Tukea lopettamiseen

”Yritän saada urheilevan poikani lopettamaan nuuskan käytön”.

”Meidän joukkueessa valmentajat käyvät pelaajien kanssa keskustelua nuuskan käytöstä.”

Lähipiirin kannustus ja tuki voi olla nuorelle urheilijalle ratkaiseva apu nuuskasta eroon pääsemiseksi. Urheiluseuroissa tämä tarkoittaa esimerkiksi nuuskattomuuteen kannustavaa joukkuehenkeä, ja käytön lopettamiseen tähtäävää keskustelua nuuskaavien urheilijoiden kanssa.

Kuluneen vuoden kokemusteni perusteella voin todeta, että nuuskan käytön vastainen työ koetaan urheilukentillä tärkeänä asiana. Yhdessäkään tapahtumassa en ole joutunut väistelemään kananmunia, vaan asia on saanut hyvän vastaanoton. Keskustelun syntyminen nuuskasta kertoo mielestäni ongelman olemassaolosta, mutta myös siitä, että yhä useampi ihminen haluaa tehdä ongelmalle jotain.

Jari Hätinen
tuottaja

Kirjoittaja toimii Suomen Olympiakomitean tuottajana nuorten urheilijoiden nuuskan käytön vastaisessa hankkeessa.  

Suomen Olympiakomitean ja Suomen Syöpäyhdistyksen nuuskan vastainen yhteistyö kuuluu hankkeeseen, jonka pyrkimyksenä on nikotiinituotteiden käytön vähentäminen nuorten keskuudessa. Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt hankkeelle STEA-avustuksen.

Suomen Olympiakomitea haluaa yhdessä Syöpäjärjestöjen kanssa oikaista harhaluuloja nuuskasta ja kannustaa urheilukenttää nuuskattomuuteen. Nuuskattomuus on tärkeä osa Olympiakomitean vastuullisuuskompassia. Olympiakomitea korostaa, ettei nuuska paranna suorituskykyä eikä kuulu urheilullisiin elämäntapoihin tai urheiluympäristöihin.

Olet nyt

Etsi sivustolta