Blogi: Yhteistyöllä eteenpäin - Pidetään kaikki mukana!

Suomen Jääkiekkoliitto lienee ainoa lajiliitto, joka haluaa ja pystyy taloudellisesti tulemaan jäsenseurojensa ja niiden jäsenten toimintaa. Tämän ovat mahdollistaneet taloudelliset menestykset Suomessa järjestetyissä Jääkiekon MM-kisoissa ja toisaalta hyvät yhteistyökumppanit, jotka ovat halunneet olla mukana tukemassa suomalaista jääkiekkotoimintaa.

Vähävaraisten lasten ja nuorten harrastamista on Jääkiekkoliiton toimesta tuettu jo pitkään - toissa keväänä saadun vuotuisen lahjoituksen myötä tuen määrä moninkertaistui ja jo kahden kauden ajan tukea on voitu jakaa entistä useammalle. Hyvä yhteistyökumppanimme Mika Anttonen on halunnut tarkoitusta varten perustetun rahaston kautta tukea niitä lapsia ja nuoria, joiden jääkiekon harrastaminen saattaisi muuten olla vaarassa päättyä. Vuosittain tukisumma on noin miljoona euroa. Seurojen tehtävänä on varmistaa, että haetut avustukset menevät juuri niille, jotka niitä tarvitsevat.

Taitovalmentajaprojekti on merkittävä asia suomalaisten lasten ja nuorten kehittymisessä jääkiekkoilijoina. Jo muutaman vuoden ajan järjestelmä on toiminut hyvin koulutettujen taitovalmentajien toimiessa eri puolilla Suomea. Ideana on ollut, että isoissa seuroissa toimii taitovalmentaja, jonka tehtävänä on sitten oman seuran lisäksi huolehtia osittain ison seuran sateenvarjon alla olevien pienempien seurojen valmennustoiminnasta. Liiton aluevalmentajien ohella taitovalmentajat ovat olleet tarpeellinen voimavara, jotta kaikissa suomalaisissa jääkiekkoseuroissa voidaan lapsille ja nuorille taata hyvää ja tasokasta toimintaa.

Viime kauden aikana valmisteltiin liiton taholla uutta henkilöstöorganisaatiota, joka palvelee entistä paremmin nykypäivän tarpeita. Suurin muutos lienee eri alueiden aluepäälliköiden tehtäväkuvien muuttaminen. Normaalien aluerutiinien lisäksi osa aluepäälliköistä vastaa seuratoimintakoulutuksesta ja osa sarjatoiminnasta. Samassa yhteydessä alueiden kilpailuvaliokuntien roolia on vahvistettu. Alueellisten kilpailuvaliokuntien tehtävänä on analysoida sitä, mihin sarjoihin alueen eri joukkueet tulee sijoittaa. Lisäksi kilpailuvaliokuntien tehtävänä on varmistaa, että kaikilla halukkailla on mahdollisuus osallistua toimintaan omalla tasollaan.

Seurat tarvitsevat apua joukkueiden muodostamisessa. Liian pienet ja toimintakyvyttömät joukkueet aiheuttavat sen, että pian joistakin halleista valot sammuvat ja toiminta loppuu. Pelkillä poikkeusluvilla toiminta ei pitkään jatku. Ja tämä ei varmaankaan ole kenenkään edun mukaista. Seurojen tulee tehdä rohkeasti yhteistyötä, eikä tuijottaa vain omaan napaan. Liiton kilpailuvaliokunta - jossa on edustajia kaikilta alueilta - vastaa koko sarjatoiminnan järjestämisestä.

Seurakoulutuksen osalta muutokset ovat lähteneet rauhallisesti liikkeelle. Totuus on, että maassamme on paljon jääkiekkoseuroja, jotka todellakin tarvitsevat ulkopuolisten asiantuntijoiden apua, jotta toimintaa voi olla tulevaisuudessakin. Jääkiekkoliitto on ottanut tämän asian vakavasti ja panostaa seuratoiminnan kehittämiseen.

Alueellisten kilpailuvaliokuntien työssä on ollut alkukankeutta, mutta pikku hiljaa työ on päässyt hyvään vauhtiin. Kentältä on tullut jonkin verran palauteta siitä, että meidän joukkueemme on väärässä sarjassa ja protestimieliala on leimahtanut liekkeihin tavalla, johon emme suomalaisessa jääkiekossa ole tottuneet. Kritiikki on aina paikallaan mutta henkilökohtaisuuksiin ei kannata mennä.

Meidän kaikkien jääkiekkoihmisten on huolehdittava siitä, että koko maassa - myös väestökatoalueilla - on lapsilla ja nuorilla mahdollisuus harrastaa meille kaikille rakasta lajiamme. Sarjojen laatijat eivät voi palvella vain jotakin yhtä joukkuetta, vaan vastuu on kannettava koko laajasta kentästä. Toivon, että yksittäisten seurojen ja joukkueiden vastuuhenkilöt pystyvät katsomaan tilannetta kokonaisuutena - ei vain omasta näkökulmastaan. Suomalaisen jääkiekon tulevaisuus on meidän kaikkien jääkiekon parissa olevien asia.

Hyvää yhteistyön jääkiekkovuotta 2018!

Hannu Soro

Kirjoittaja on liittovaltuuston ja kilpailuvaliokunnan puheenjohtaja.

 

Olet nyt

Etsi sivustolta