perjantai, 23 huhtikuu 2021 13:00

Jääkiekkoliitto mukaan AI-striimaukseen – 70 kaukalon kattoon älykamerat kauden 2021–22 alkuun mennessä

Jääkiekkoliitto on sopinut yhteistyöstä ruotsalaisen Sportwayn kanssa ja älyteknologiaan perustuvan kamerajärjestelmän käyttöönotosta kaudella 2021–22. Sopimuksen alkuvaiheessa kamerajärjestelmä asennetaan 70 kaukaloon ympäri Suomen.


Kaukalot valitaan siten, että ensi kauden alusta alkaen Naisten Liiga, U20 SM, U18 SM, U16 SM, Suomi-sarja ja U20 Mestis kuvataan automaattikameroilla. Näiden sarjojen lisäksi älykameroilla kuvataan myös muut älykameroin varustetuissa halleissa pelattavat Jääkiekkoliiton alaiset sarjaottelut, pois lukien miesten Mestis-ottelut. Kotikatsomoissa älykameroilla kuvattuja otteluita voi jatkossa seurata osoitteessa leijonat.tv.

- Striimaus sinänsä ei ole uutta, mutta nyt se tehdään ilman kuvaajia. Haluamme tuoda mahdollisemman paljon jääkiekkoa katsottavaksi yhteen ja samaan paikkaan. 70 hallista lähdetään liikkeelle, jatkossa järjestelmän toivotaan kattavan valtaosan maamme jäähalleista ja kaukaloista, Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen kertoo.

Jääkiekkoliitto keskustelee parhaillaan Sportwayn kanssa muiden seurojen ja hallien mahdollisuudesta liittyä oma-aloitteisesti osaksi striiming-kokonaisuutta. Seuroja tiedotetaan asiasta heti, kun keskustelut on saatu päätökseen.

Kumppaniksi valitulla Sportwaylla on osaamista ja näyttöä vastaavista projekteista. Järjestelmä on käytössä Norjassa ja Ruotsissa, jossa kamerajärjestelmä kattaa jo valtaosan Ruotsin jäähalleista. Suomessa Sportwayn järjestelmää pilotoitiin kuluneella kaudella viidessä hallissa.

Sportway on sitoutunut kehittämään paitsi striimausta, myös kamerajärjestelmän taustalta löytyviä videovalmennuksen työkaluja, jotka tuovat palvelulle varsinaisen lisäarvon pelaajien, joukkueiden ja koko suomalaisen jääkiekon näkökulmasta.

Mahdollisuus kehittää osaamista laajalla rintamalla – Vaikutuksia myös pelin turvallisuuteen

Striimauksen lisäksi järjestelmä mahdollistaa pelaajien, valmennuksen, valmennusosaamisen, kurinpidon ja tiedonkeruun kehittämisen laajalla rintamalla, kun teknologia saadaan levitettyä jäähalleihin mahdollisemman kattavasti.

- Järjestelmän kautta saamme peleistä ja tulevaisuudessa myös harjoituksista dataa pelaajien ja joukkueiden käyttöön, mikä mahdollistaa nykyaikaisen, dataan pohjautuvan valmennuksen ja mahdollisuuden lisätä merkittävästi eri toimijoiden osaamista, Nurminen sanoo.

Tällä hetkellä videoita hyödynnetään valmennuksessa ja pelaajien kehityksessä lähinnä ammattilais- ja puoliammattilaissarjoissa joukkueiden omista lähtökohdista käsin. Kun järjestelmät ovat jonain päivänä laajasti käytössä hyödyttävät ne täysin uudella tavalla sekä yksittäisiä pelaajia, tuomareita ja joukkueita että koko lajin kehitystyötä ja koulutusta. 

Esimerkiksi harjoitustapahtumien tallentaminen mahdollistaa toiminnan vaikuttavuuden ja laadun arvioinnin täysin uudella tavalla, kun harjoituksista saadaan videoiden ja valmennustyökalujen avulla tarkkaa tietoa. 

Yhtä lailla järjestelmän uskotaan lisäävän pelaamisen turvallisuutta. Aikaisempaa suurempi määrä pelejä saadaan jatkossa kuvatuksi ja perinteisen kameran sijaan älykameran kuva kattaa koko jääalueen, eikä vain aluetta, jossa peli kulloinkin on.

Pelaamisen ja harjoittelun kuvaamisen kautta pystytään entistä paremmin opettamaan ja keräämään materiaalia, joka edistää turvallista pelitapaa ja puuttumaan toimintatapoihin, jotka vähentävät turvallisuutta peleissä ja harjoituksissa.

Kamerajärjestelmällä uskotaan olevan vaikutusta myös jääkiekon hiilijalanjäljen pienentämiseen. Kun pelit tulevat katsottavaksi verkossa myös juniorisarjoista, vanhempien matkustaminen paikkakunnalta toiselle oman juniorin pelien perässä vähenee.
 

Lue lisää:

Olet nyt

Etsi sivustolta