perjantai, 23 huhtikuu 2021 13:00

Älykamerat tulevat – Q & A seuroille ja jäähalleille

Kerroimme perjantaina 23.4., että kesän aikana 70 suomalaiseen jäähalliin asennetaa älykamerat, joilla kuvataan ensi kaudesta alkaen Naisten Liigan, U20, U18 ja U16 SM-sarjojen, Suomi-sarjan ja U20 Mestiksen ottelut sekä muut Jääkiekkoliiton alaiset sarjaottelut (pl Mestis), jotka pelataan ko. halleissa. Tiedotteen voit lukea täältä.

Asia aiheuttaa varmasti kysymyksiä seuroissa ja alla oleva Q&A vastaa toivottavasti osaan näistä. Lisää infoa toimitamme seuroille ja halleille kevään ja kesän aikana.


Mitä seuramme pitää tehdä, jos joukkueitamme pelaa ensi kaudesta alkaen älykameroin kuvattavissa sarjoissa (Naisten Liiga, U20 SM, U18 SM, U16 SM, Suomi-sarja ja U20 Mestis) tai halleissa, joissa ko. sarjoja pelataan?

Toistaiseksi ei mitään. Jääkiekkoliitto on suoraan yhteydessä seuroihin, joilla on joukkue Naisten Liigassa, U20, U18 ja U16 SM-sarjassa, Suomi-sarjassa ja U20 Mestiksessä. Seurat ovat saaneet linkin alustavaan kyselyyn, jolla kartoitetaan yhteyshenkilöitä ja kotihalleja/kaukaloita.

Toukokuussa seurat saavat tarkemman selvityksen kamerajärjestelmästä, sen asennuksesta ja seurassa ennen asennusta tehtävistä toimenpiteistä. Itse striimaus automaattikameralla ei vaadi seuralta toimenpiteitä, jos sähkö ja verkkoyhteys toimivat. Muista järjestelmään liittyvistä asioista toimitetaan tarkemmat tiedot ennen sarjakauden alkua. 

Muilta seuroilta/joukkueilta, joilla on pelejä halleissa, joissa ko. sarjoja pelataan, ei toistaiseksi vaadita toimenpiteitä.

Mitä hallimme pitää tehdä, jos hallissamme pelataan ensi kaudesta alkaen älykameroin kuvattavia sarjoja (Naisten Liiga, U20 SM, U18 SM, U16 SM, Suomi-sarja ja U20 Mestis)?

Toistaiseksi ei mitään. Lähtökohta on, että seurat toimivat linkkinä halleihin kamerajärjestelmän osalta.

Jääkiekkoliitto on suoraan yhteydessä seuroihin, joilla on joukkue Naisten Liigassa, U20, U18 ja U16 SM-sarjassa, Suomi-sarjassa ja U20 Mestiksessä. Seurat ovat saaneet viikolla 16 linkin alustavaan kyselyyn, jolla kartoitetaan yhteyshenkilöitä ja kotihalleja/kaukaloita. Toukokuussa seurat saavat tarkemman selvityksen kamerajärjestelmästä, sen asennuksesta ja seurassa ennen asennusta tehtävistä toimenpiteistä.

Itse striimaus automaattikameralla ei vaadi seuralta toimenpiteitä, jos sähkö ja verkkoyhteys toimivat. Muista järjestelmään liittyvistä asioista toimitetaan tarkemmat tiedot ennen sarjakauden alkua.

Mihin halleihin älykamerat asennetaan?

Älykamerat asennetaan ensisijaisesti halleihin, joissa pelataan ensi kaudella seuraavia sarjoja: Naisten Liiga, U20 SM, U18 SM, U16 SM, Suomi-sarja ja U20 Mestis. Kartoitus hallien osalta on aloitettu, lopullinen hallilistaus valmistuu kevään aikana.

Lisäksi kamerat asennetaan Vierumäelle Suomen Urheiluopiston jäähallin kumpaankin kaukaloon. Pilottihankkeessa mukana olevissa halleissa kamerat säilyvät, vaikkei ko. halleissa pelattaisikaan yllä mainittuja sarjoja.

Yhteenä kamerat asennetaan noin 70 halliin.

Koska asennukset tapahtuvat?

Asennukset tapahtuvat kesä-heinäkuun aikana. 

Mitä kameroiden toiminta edellyttää?

Järjestelmä vaatii toimiakseen tietokoneen ja kameran, joiden toimituksesta ja asennuksesta vastaa Sportway. Tietokonetta varten tarvitaan sähköä ja 15/15 Mbit/s kaapeloitu verkkoyhteys, joka ei ole muussa käytössä. Seuran tehtävänä on hoitaa verkkoyhteys kuntoon, mutta Jääkiekkoliitto korvaa yhteydestä aiheutuvia kustannuksia. Asennuksen jälkeen kamera ja keskusyksikkönä toimiva tietokone toimivat automaattisesti silloin, kun ne on kytketty verkkoon ja niihin tulee sähköä. Järjestelmä on integroitu Jääkiekkoliiton tulospalveluun ja kamerat käynnistyvät, kun pelin on määrä alkaa.

Todennäköisin syy mahdollisille toimintahäiriöille on, että joko sähkö tai verkkoyhteys eivät toimi tai ole kytkettynä.

Mitä velvoitteita tai kustannuksia kameroista aiheutuu?

Kameroista ei suoraan aiheudu kustannuksia seuroille tai halleille. Seuran velvollisuutena on kuitenkin hoitaa järjestelmää pyörittävälle tietokoneelle kaapeloitu nettiyhteys (15/15 Mbit/s), joka on ainoastaan kamerajärjestelmän käytössä. Jääkiekkoliitto korvaa yhteydestä aiheutuvia asennus- ja ylläpitokustannuksia.

Lisäksi seuran apua tarvitaan asennusten valmistelussa, mm. kameran asennuspaikan, sähkön saatavuuden ja keskusyksikkönä toimivan tietokoneen sijoituspaikan kartoituksessa.

Voiko älykameroin kuvattuja otteluita jatkossa selostaa?

Järjestelmään on liitettävissä sovellus, jonka kautta selostus on mahdollista. Seurat saavat ennen sarjakauden alkua tarkemman selvityksen kamerajärjestelmästä ja siihen liitettävistä lisäominaisuuksista.

Ovatko Leijonat.tv:n striimit maksullisia?

Kyllä ovat, samoin kuin Ruutu+-palvelun striimit ovat olleet maksullisia. Hinnoittelu ei ole vielä tiedossa, mutta luvassa on varmasti myös joitakin ilmaisia otteluita.

Mitä kaikkea Leijonat.tv:n kautta voi katsoa?

Leijonat.tv näyttää älykameroin varustetuissa halleissa pelattavat Jääkiekkoliiton alaisten sarjojen ottelut pois lukien miesten Mestiksen ottelut, jotka ensi kauden alusta alkaen näkyvät C Moren kautta.  Lisäksi palvelun kautta näytetään yksittäisiä naisten, tyttöjen ja nuorten maaotteluita.

Onko seuroilla mahdollisuus mainostuloihin striimien kautta?

Neuvottelut Sportwayn kanssa ovat käynnissä parhaillaan mm. siitä, miten seuroilla on jatkossa mahdollisuus saada mainostuloja striimien kautta.

Voidaanko pelejä kuvata ja striimata muilla järjestelmillä halleissa, joihin älykamerat asennetaan?

Jääkiekkoliiton alaisten sarjaotteluiden striimaus ei jatkossa ole sallittua kuin älykamerajärjestelmän kautta halleissa, joihin kamerat on asennettu, sillä kilpailusääntöjen mukaan sarjojen mediaoikeudet kuuluvat Jääkiekkoliitolle. Mahdollisten sarjatoiminnan ulkopuolisten otteluiden (turnaukset tms.) striimaus on edelleen mahdollista muihin kanaviin myös näissä halleissa. 

Jos halliin, jossa joukkueemme pelaa ei asenneta älykameroita ensimmäisten 70 kameran joukossa, voimmeko liittyä mukaan järjestelmään itse?

Asiasta neuvotellaan parhaillaan ruotsalaisen Sportwayn kanssa. Kun keskustelut on saatu päätökseen, asiasta informoidaan seuroja.

Miten valmennustyökalut voi saada käyttöön ja mitä työkaluja on tarjolla?

Valmennustyökaluista informoidaan seuroja loppukesän aikana.

Mistä voin kysyä lisää älykameroista?

Lisätietoa antavat Jääkiekkoliitossa viestintäjohtaja Henna Malmberg ja koulutuspäällikkö Jere Lahti.

Sportwayn Suomen organisaatio aloittaa toimintansa niin pian kuin mahdollista, tällä hetkellä Sportwayn Ruotsin organisaatio vastaa mahdollisiin kysymyksiin osoitteessa: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jatkossa Sportway tarjoaa tukea järjestelmän piiriin kuuluville seuroille, joukkueille ja halleille sekä striimipalvelun lunastaneille katsojille.

 

Lue myös:
Sportway rekrytoi organisaatiota Suomen älykameraprojektiin - Haussa projektipäällikkö ja tuki/asennushenkilöstöä

Olet nyt

Etsi sivustolta