Pipolätkä
Mitä
Harjoitellaan ja pelataan hieman kevyemmällä varustuksella jääkiekkoa. Tästä käytetään usein nimitystä Pipolätkä. Minimivarustus on luistimet ja kypärä. Turvallisuutta lisäävät hammas-, kaula-, ala-, kyynär- ja säärisuojat. Pelaaminen tapahtuu tilasta riippuen. Yleisin ja ”virallisin” tapa on palata 4 vs 4 ja pieniin maaleihin ilman maalivahtia. Kiekkoa ei varsinaisesti saa kohottaa, mutta matalat ”lättysyötöt” lavan yli ovat yleensä sallittuja.
Missä
Toiminta voi tapahtua rajatussa tai rajaamattomassa tilassa jäähallissa tai teko- tai ulkojäällä.
Kenelle
Kaikille, jotka haluavat pelata jääkiekkoa kevyemmällä varustuksella, tykkäävät pelaamisesta, kuntoilusta ja yhdessä olemisesta jäällä. Sopii niin alakoululaisille kuin senioreillekin.
Tavoitteet
Nauttia jääkiekon harrastamisesta silloin kun itselle sopii. Päätavoitteena on pelata turvallisessa ja positiivisessa sosiaalisessa ympäristössä. Pipolätkää voi pelata ex tempore kaveriporukalla tai suunnitellusti säännöllisesti vaikka viikoittain tai kertaluonteisesti tapahtumassa. Tavoitteena on kaikissa näissä hyvähenkinen kuntoilu ja yhdessäolo.
Pipolätkä tarjoaa erilaisia sisältövaihtoehtoja:
1. Pelailua kavereiden kanssa ulko- tai tekojäällä
Ex tempore -pelailua voi mahdollistaa perustamalla esim. Pipolätkä FB- tai WA-ryhmän tai jotain internetissa toimivaa ilmoittautumisjärjestelmää (Nimenhuuto, MyClub, Jopox)
2. Pipolätkää säännöllisesti vakiovuorolla
Toimintaa järjestää säännöllisesti vakiovuorolla jokin taho esim. jääkiekkoseura.
3. Erilaiset Pipolätkä -tapahtumat / turnaukset
Yleensä talviaikaan kun on luonnonjäätä tai ulkotekojäätä käytettävissä järjestetään tapahtumia, jossa pelataan pipolätkäpelejä. Esimerkkeinä voidaan mainita Save Pond Hockey ja Euroopan suurin Pipolätkäturnaus Rukalla.
Jääkiekkoliiton tukitoimet
Pipolätkä toiminta luokitellaan SJL:ssa Easy Hockey -toiminnaksi. SJL kartoittaa vuosittain Easy Hockey -toimintaa järjestävät seurat ja listaa ne nettisivuille, jossa on perustiedot toiminnasta: Missä, milloin ja yhteystiedot. Lisäksi listaamme ne seurat, jotka ovat kiinnostuneita pelitoiminnasta, jotta pelitällien ja turnausten järjestäminen helpottuu. Easy Hockey -toimintaa järjestäviä seuroja tuetaan vuosittain mahdollisesti vaihtelevalla tavalla (harjoittelupaidat, kiekot, juomapullot, turnaukset).
Harrastajien rekisteröinti ja vakuuttaminen
Toimintaan osallistuvat kannattaa vakuuttaa toiminnan kattavalla tapaturmavakuutuksella. Toiminnan järjestäjä voi vakuuttaa koordinoidusti osallistujat tai sitten jokainen osallistuja hankkii itse vakuutuksen. Jääkiekkoliito tarjoaa Pohjola-vakuutuksen tuotteita. Järjestäjä koordinoi toimintaan osallistuvien toimintaan tarkoitettujen pelipassien / harrasterekisterien hankinnan. Pelipasseista ja harrasterekistereistä saa lisätietoa finhockey.fi -sivuilta. Lisätietoja saa myös liiton kilpailusihteeri Teemu Vanhaselta.
Lisätiedot
Jääkiekkoliiton harrastamisen kehityspäällikkö Kim Sällström: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 0400 529 003. Lisäksi finhockey.fi -sivustolta harrastamisen osiosta valtakunnallista ja alueellista informaatiota sisällöistä, sarjoista, turnauksista ja yhteystiedoista.
- Lataa tästä pipolätkän säännöt (PDF-tiedosto)